Juhlat juhlittu, mites tästä selvitään?

Elämä tarjoaa välillä haasteita, ainakin jos yrität pitää linjoistasi kiinni: on joulut, pääsiäiset ja viimeisimpänä tuo keskikesän kohokohta, juhannus. Ruokaa, leivonnaisia, jälkkäreitä, herkkuja.. you name it, I know it. Joka vuosi sitä hokee itselleen ”tänä vuonna ei mässäillä”, mutta mites sitten käykään… Tässä ohessa muutamia meikäläisen vinkkejä miten voit välttää ylilyönnit juhlapyhinä ja toisaalta, jos vähän lipsuu, miten päästä tämän kaiken yli? 😀

”Minä otan vain kahvia”

Helpoin ratkaisuhan on yksinkertaisesti olla ostamatta herkkuja. Kun kaapissa ei huutele suklaakeksit saati jääkaapissa juustokakku, tuskin moisia tulee syötyäkään. Tärkeää on myös syödä tasaisin välein. Itselläni hyvä ateriarytmi on noin kolme-neljä tuntia riippuen ruuasta. Kun verensokeri pysyy tasaisena, ei herkkuhammasta ala kolottaa. Täytä vatsasi esimerkiksi vihanneksilla ja proteiinilla, ne tekevät sinusta kylläisemmän. Lisäksi juo paljon vettä (kyllä, vettä, ei viiniä). Usein pikkunälän tunne ei olekaan nälkää vaan kehon tapa ilmoittaa että olet nestehukkainen.

Jos tarjolla kuitenkin on herkkuja, muista kohtuus. Yhteen kakunpalaan ei kukaan kuole, koko kakusta saakin jo sitten vatsapuruja 😉 Jos kahvin kanssa on tarjolla makean lisäksi myös jotakin suolaista, aloita aina niillä ja vedä vaikka mieluummin napa täyteen voileipää, jotta et jaksa enää välittää vaikka pöydässä olisikin vuorellinen pullaa. Kun kahvin kanssa vetää esimerkiksi näkkileivän, jossa on vähärasvaista leikkelettä ja kunnon siivu samanlaista juustoa (Oi, Polarin 5 on niin hyvää!), et ehdi edes kaivata muuta. Joskus kahvia kannattaa nauttia vain kahvin kera!

Terveelliset välipalat

Mikäli halajat juhlapyhinä kuitenkin herkkua, niitäkin on montaa erilaista. Kalorilaskuria tuskin juhannuksena monet käyttivät, mutta onhan se hyvä tietää että pulla on terveellisempää kuin viineri ja hedelmäsalaatti voittaa suklaamoussen. Itse rakastan riisikakkuja. Kun sen päälle ripottelee vähän merisuolaa, avocadoa ja kevytjuustoa tai muuta itselleen paremmin maistuvaa apetta, voi hyvin mielin vetäistä muutaman ilman sokerihumalaa tai jumalatonta morkkista. Tee marjarahkoja ja makeuta se stevialla, käytä raikkaita hedelmiä ja dipattavia vihanneksia.. mahdollisuuksia on niin monia! Kiireessä kaupan hyllyltä tulee otettua mukaan helposti vain kovilla rasvoilla kuorrutettuja sokeripommeja, siksi juhlapyhien ruuat kannattaa miettiä aina etukäteen 🙂

Överistä arkeen

Joskus yksinkertaisesti menee yli lipan. Sukulaisilla ei kehdannut kieltäytyä mistään, omat eväät jäivät kotiin, kahvilassa oli tarjolla vain kampaviineriä, viiniä menikin koko pullo ja yhtäkkiä konvehtirasiakin on vain tyhjä? Help! Hätä ei ole tämän näköinen, näin on käynyt meille kaikille. Ja nyt käsi pystyyn se, joka ei ole muka kierinyt tunnontuskissa vatsa pullottaen juhlan jälkeen ja hokenut että ”huomenna se taas alkaa, terveellinen elämä!”

Meitä on kahteen junaan: toisilla juhla jää päälle ja toiset ihan oikeasti ottavat itseään jälleen niskasta kiinni. Tärkeintä on tosiaan lopettaa mässyttely siihen paikkaan ja jatkaa rehellistä ruokavaliotaan hetimiten. Jos kaappiin jäi vielä sipsejä, pullaa ja keksiä, tee niille jotain! Jos et malta heittää roskiin, vie töihin, tarjoa naapurille, kutsu vieraita! Pääasia ettet seuraavana iltana istahda sohvalle jämiesi kanssa. Myös herkuttelusta tulee nimittäin tapa ja siihen jää koukkuun. Mitä enemmän sokeria mussutat, sen hyväksyttävämmäksi se sinusta muuttuu. Näin se vaan menee, ihan huomaamattomasti.

Lisäksi: Lähde liikkeelle! Liikunta avartaa mieltä, parantaa oloa ja saat hyvään käyttöön kaiken sen liikaenergian, jota olet kehoosi koostanut. Kunnon mässypäivän jälkeen on varmasti tuloillaan huikea jalkapäivä salilla kun olet täynnä energiaa! Vain maailma on rajana. Juo lisäksi paljon vettä, se laittaa aineenvaihdunnan jälleen käyntiin ja tuntuu ihan kuin sokerit valuisivat kehostasi ulos.

Ja entä oma juhannukseni? En koe morkkista. Söin perunasalaattia, mutta oikeastaan yksinkertainen keitetty peruna on jopa parempaa. Grillasimme kanaa (omassa marinadissa!), jälkiruuaksi oli tiramisua ja jäätelöäkin tuli maistettua. Kun päivän kokonaiskalorit pysyvät järkevissä rajoissa on pienet herkkuhetket täysin ok.

Tänään en pitänytkään salipäivää vaan päätin lähteä lenkille. Minähän siis inhoan juoksemista. Jaksoin juosta 9 kilometrin lenkin yhtä mittaa, mikä on minunlaiselle epäjuoksijalle jo melkoinen suoritus. Osa lenkistä oli metsäistä luontopolkua, missä sai haastaa itseään ylös ja alas mäkiä juostessa, kantoja väistellen. Peurakin juoksi edestä puskasta vajaan 10 metrin päästä. Siinä kohtaa syke taisi olla koko lenkin korkein 😀 Mahdottoman hyvää jalkatreeniä muuten! Lähde sinäkin metsään, siinä mieli ja keho saavat ihan uudenlaista harjoitetta.. ja huomenna pohkeissa tuntuu… Onneksi salilla kuitenkin rinta/olkapää-päivä, ei siis haittaa!

Toivottavasti sinulla oli hyvä juhannus! Menikö överiksi vai tuliko vajarit? Kerro 🙂

meitsi lähdössä juoksulenkille, pihassa kunnon verryttelyt 😀

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *