Kannattaako väsyneenä treenata?

Lyhyesti sanottuna: ei ehkä kannattaisi. Meikä on monta kertaa huomannut että joskus tulee yritettyä vähän liikaa. Siinä vaiheessa kun yksin salilla iltamyöhään ollessani huomasin nukahtaneeni jalkaprässiin, totesin, että tämä ei ole ehkä fiksua. Mitä vanhemmaksi sitä tulee, sitä tärkeämmäksi oman kehon kuuntelu muodostuu. Kun väsyttää, ei kannata treenata. Tämä on ollut tosi vaikeaa oppia. Aluksi on tuntunut että jokainen salivapaa päivä on turha päivä. Nykyään sitä osaa jo ajatella toisinpäin. Tärkeää on kuitenkin erottaa väsymys ja laiskuus toisistaan. Joskus nimittäin kun ”väsyttää”, eikä treeni tunnu houkuttavalta, sillä ei ole mitään tekemistä varsinaisen väsymisen kanssa. Kotisohva tuntuu vain mieluisammalta vaihtoehdolta 😉

Kun treeni oikein kulkee, iskee vauhtisokeus. Haluaa olla kuin Musta Barbaari (salilekajavika) ja vääntää rautaa päivästä toiseen. Siinä välillä käydään töissä ja huolletaan autoa tai takapihaa ja yöunet jäävät vähäiseksi. Onko tästä pidemmän päälle mitään hyötyä? No ei.

Salilla käynnin kultainen sääntö: lihas kasvaa levossa. Mitä tuo lepo sitten tarkoittaa? Riittävät yöunet ovat kaiken a ja o. Itse koen että alle 8 tunnin yöunilla kroppa ei toimi normaalisti. Tämä on kovin yksilöllistä, mutta tärkeää on oppia tuntemaan millä tuntimäärällä sinä tunnet olosi energiseksi ja erityisesti, mikä on riittävä aika saada lihakset palautumaan niin että jokainen treenisi kulkisi paremmin. Toinen tärkeä seikka on ravinto. Jos treenaat kovaa, sinun pitää myös syödä hyvin. Aliravittu, rääkätty keho kääntyy sinua vastaan. Kehittyminen pysähtyy ja lopulta myös rasvanpoltto loppuu. Paras tapa saada aikaan ns. säästöliekkiefekti on lopettaa syöminen ja urheilla kahta kauheammin. Vaarana on myös lihasmassan menetys.

Tämän lisäksi myös mieli kaipaa lepoa. Jos ajattelet treeniä 24/7, päästät stressihormonisi valloilleen. Vietä aikaa ystäviesi kanssa, käykää ulkona, tehkää jotain kivaa! Kun keho ja mieli ovat balanssissa, käytät takuulla treenissäsi kaiken ajan hyödyksi. Tärkeintä ei ole kuinka usein treenaat, vaan se kuinka kovaa treenaat. Jos pystyt antamaan 100 prosenttia jokaisella treenikerralla, salille tai juoksupolulle ei tarvitse vääntäytyä joka päivä. Itsellä 3 salikertaa viikossa plus yksi aerobinen harjoitus toimii vallan hyvin. Jos en ole ehtinyt levätä tarpeeksi, siirrän salia seuraavalle päivälle. Kaikkien keho ilmoittaa väsymisestään eri tavoin, minulla oireina ovat kuumeinen olo, jatkuva vilun tunne ja flunssan oireet. Silloin tiedän, että on parempi laittaa simmut kiinni ja toivottaa maailmalle hyvää yötä.

Tunnistatko sinä omat väsymyksen oireesi? 🙂

Train, eat, sleep, repeat.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *