Miten sinä aloitat päiväsi?

Aamupala! Tuo yön jälkeinen ihanuus, josta niin paljon keskustellaan. Kaikille ei nukutun yön jälkeen maistu kuin kahvi tai tuoremehu, jotkut ehtivät sentään heittää smothien naamariinsa. Mutta oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miten tärkeä aamupala oikeasti on? Tai mikä sen tarkoitus on sinulle? Samalla esittelen oman, hieman tylsälle kuulostavan aamupalani, jollaisen syön joka aamu. Nam 😀

Meitä on tässäkin moneen junaan: joillekin ruoka maistuu vasta kahdelta päivällä, sitten on meikämanneja, joilla vatsa kurnii jo ennen herätyskellon soittoa. Eritysen kova nälkä ainakin minulla näyttää olevan salipäivän jälkeisenä aamuna. Se on toki ihan hyvä merkki; treeni on mennyt perille ja keho huutaa ravintoa. Myös rasvanpolttojaksoilla kurniva vatsa on yleensä merkki siitä, että homma toimii ja kroppa huutaa polttoainetta.

Minusta aamupalan tarkoitus on ladata akut tulevaan päivään. Syön tasaisesti 5 kertaa päivässä, mutta kun jo aamupalalla lähtee täyttämään vatsaa, ei päivällä iske verensokeritauti eikä illalla herkkuhimo. On täysin itsestään kiinni, mitä haluaa aamulla syödä, mutta suosittelen laittamaan koneeseen jotain muutakin kuin pelkkää puuroa tai mehua. Puuro on toki terveellistä, mutta täyttää vain hetkeksi. Proteiini täyttää paremmin kuin hiilarit ja siksi niitä kannattaakin tankata jo heti aamulla. Mitä kovemmin treenaat, sitä enemmän kroppasi haluaa heti aamulla muutakin kuin leipää.

Oma simppeli tapani on tehdä aamupuuro, josta löytyy kaikki mahdollinen. Mittaan n. 90 grammaa kaurahiutaleita (suosin luomua), lisään 200 grammaa raejuustoa proteiinia antamaan, lorautan valmiiseen puuroon n. ruokalusikallisen oliiviöljyä (se on sekä terveellistä, ja myös hidastaa ruuansulatusta, jolloin pysyt kylläisempänä kauemmin), ja lopun maustankin sitten himojeni mukaan. Jonakin päivänä pilkon mukaan banaanin, joinakin aamuina heitän sekään marjoja. Lisäksi saatan lorauttaa vielä tilkan sokeroimatonta mehukeittoa. Ja tämän nautin tietysti ihanan kahvikupillisen kera. Ennen aamupalaa yritän muistaa juoda ison lasillisen vettä. Sillä saa kropan toimimaan satavarmasti.

Kuulostaako tylsältä? Ehkä, mutta sen kestää kun tietää miten hyvää se tekee 😀

Joillekin, joille aamupala ei maistu, suosittelen smoothieita. Siihen saa ängettyä kaikkia tarvitsemisiasi ruoka-aineita ja blendattua ne juotavaan muotoon. Saat joka päivä erimakuisia raikkaita juomia. Proteiinia saat lisättyä joukkoon helposti jauheena. Ja vain taivas on rajana!

Kolme tärppiäni mahtavaan aamupalaan ovat siis:

  1. Muista syödä aamupala joka aamu. Terveellinen, ravinteikas aamupala käynnistää päiväsi paljon paremmin kuin hiilaripommisokerimuro. Älä unohda juoda vettä.
  2. Muista proteiini jo aamupalalla! Vähärasvainen juusto, raejuusto, munakas tai proteiinijauheet on helppo yhdistellä aamupalaasi.
  3. Nauti aamupalastasi! Tee se rakkaudella ja ennen kaikkea käytä sen syömiseen aikaa. Hitaasi ja rauhassa nautiskeltu aamupala saa sinut takuulla paremmalle mielelle kun kaameassa kiireessä juotu kahvikupin puolikas tai banaani työmatkalla.
  4. Puuro banaanilla. Tämä pläjäys on maustettu kanelilla.

    Marjaisa aamupuuro. Mansikat ja mustikat ovat omia suosikkejani. Muista ettet lämmitä marjojasi, jos haluat säilyttää vitamiinit 🙂

    Millainen sinun aamupalasi on? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *