Ovatko pilleripurkit oikotie onneen?

Tämä postaus käsittelee lisäravinteita, joita käytän. Menneinä vuosina kaapistani löytyi jos jonkinlaista purkkia ja purnukkaa ja jääkaapistani pelkkää rahkaa. Olo oli kuin tosibodarilla mutta olivatko tulokset mairittelevia? Eivät todellakaan. Ihminen ei tarvitse kymmentä eri lisäravinnetta kehittyäkseen. Silti lisäravinteista on tutkittua hyötyä jos kolme muuta perusasiaa ovat kunnossa: 1) tarpeeksi kova treeni, 2) oikeanlainen ravinto ja 3) palautuminen.

Muutama vuosi sitten ottamani kuva lisäravinnekaapista. Kaikki ruokaympyrän värit edustettuina? 😀

Yllä valokuvien hautausmaalta löytämäni kuva muutaman vuoden takaa. Siinä on ladottu lisäravinnekaappini sisältö pöydälle. Kuka oikeasti tarvitsee näin paljon pillereitä ja jauheita? Näen ainakin kahta eri rasvanpolttajaa, lisänä vihreää teetä ja rasvansitojaa? Täysproteiinijuomaa, joka oli niin pahaa ettei sitä pystynyt juomaan oksentamatta. Mitä nuo pilleritkin ovat? Proteiinia aamuksi ja kaseiinia yöksi, patukkaa.. huhhuh. Seuraavassa kuva kaappini nykyisestä sisällöstä ja pienet selostukset miksi tällä hetkellä moisia käytän:

Nämä vie paljon vähemmän tilaa 🙂

OMEGA 3 RASVAHAPOT

Näitä nappaan aina aamulla. Ne tekevät hyvää aivoille ja sydämelle, mutta niillä on myös kuntoilijalle tärkeä ominaisuus: ne ylläpitävät ja kasvattavat lihasta. Omega 3-puutostila voi johtaa myös kehon glutamiinitasojen romahtamiseen, joka puolestaan nakertaa vartalosi lihastasapainoa. Sanomattakin on selvää että omegat auttavat myös vastustuskyvyssä ja on todettukin että riittävä annos oikeanlaista omegaa voi pitää flunssat poissa. Jos olet dieetillä, voit huoletta tuplata tai jopa triplata annoksesi.

NOKKONEN

Ihmeyrtti. Jos jaksaisi, näitä voisi poimia myös itse pellon laidalta, kuivata ja heittää ruuan sekaan. Itse olen laiskimus ja popsin moiset pillereinä. Tässä yrtissä on paljon kalsiumia, piitä sekä magnesiumia. C-vitamiinia se sisältää kolmekertaisesti appelsiiniin verrattuna. Huomaa, että nokkonen nostaa hemoglobiinia. Näppärää nokkosessa on myös, että se edistää muiden ravinnosta saatujen ravintoaineiden imeytymistä. It’s a win-win. Nokkonen tekee hyvää myös iholle ja hiuksille- kokeile ihmeessä 🙂

MONIVITAMIINI

Jos haluaa turvata ravintoaineidensa saannin, yksi monivitamiinitabletti päivässä ei ole pahaksi kenellekään. Yllä mainittu nokkonen auttaa niitä imeytymään.

PRE WORKOUT LATAUSJUOMA

Viime aikoina olen löytänyt kaksi uutta aluevaltausta. Ennen salia juotava latausjuoma, sekä treenin aikana juotava intrajuoma. Palkkarin olen jättänyt pois.

Joskus ennen treeniä olo voi olla voimaton tai tuntuu ettei vireystila ole täysin kohdillaan treeniä ajatellen. 20 minuuttia ennen salia vedetty latausjuoma auttaa tähän ongelmaan. Huomaan nopeasti, miten ihoa suorastaan kihelmöi kun tämä alkaa toimimaan. Tällä hetkellä käytössäni on SportLifen Pre workout-tuote. Se sisältää mm. BA:ta, L-arginiinia, L-tyrosiinia, tauriinia ja kofeiinia. Nämä kyseiset ainesosat auttavat puskuroimaan maitohappoja, vilkastuttavat verenkiertoa ja saavat aikaan pumppia. Näin ollen vireystila nousee ”satumaisesti”. Jos et halua sijoittaa moisiin pulvereihin, voit nauttia puoli tuntia ennen treeniä myös kahvikupposen, sekin vaikuttaa positiivisesti treeneihisi.

INTRAJUOMA

En siis juo salilla pelkkää vettä. Toki se maistuisi hikoillessa, mutta tuloksena olisi usein vain vessassa ramppailu. Itselläni tällä hetkellä on käytössä Fastin tuote. Tämä juoma sisältää paljon hyviä aminohappoja. Intra soveltuukin siis erityisen hyvin estämään lihaskudoksen käyttöä energiaksi harjoituksen aikana. Toivottavaa eikö? En lähde erittelemään sen tarkemmin tuotteen sisältöä, mutta lisään vielä että se sisältää suoloja ja magnesiumia, jotka toimivat niin että nauttimasi nestekin imeytyy: vältyt turhilta vessareissuilta, jotka häiritsevät tekemistäsi.

Miksi ei palautusjuomaa?

Opin tämän vasta viime vuonna. Heti treenin jälkeen nautittu palautusjuoma (hiilaria ja nopeasti imeytyvää proteiinia) ei ole tarpeellinen, jos syöt hyvin tunnin sisään treenistäsi. Itse olen alkanut noudattamaan tätä tekniikkaa. Treenin aikana nautitut aminot estävät lihaskataboliaa eikä palkkaria tarvita, ellet tiedä jo etukäteen että ruokailusi viivästyy. Elimistö on kovan treenin jälkeen hyvä vastaanottamaan myös noita ”kauheita” nopeita hiilareita, se suorastaan himoitsee niitä! Joten valkoista riisiä tai spagettia lautaselle, nam. Itse vedän lisänä myös 200 grammaa vähärasvaista lihaa ja kasviksia. Välttele rasvaista ruokaa, sillä rasva hidastaa hiilareiden imeytymistä ja aikaikkunasi hiilareiden imeytymiseen saattaa sulkeutua. Jos joudun vetämään palkkaria, se on heraprotskua ja banaani.

MAGNESIUM

Tätä ilman olisi vaikea elää. Kovaa liikkuvalla lihaksisto on kovilla ja magnesium estää kramppeja ja edistää palautumista. Magnesiumin tarve on kovin yksilöllistä, mutta sen huomaa kyllä palautumisesta. Itse tarvitsen noin 750 milligrammaa magnesiumia, jotta krampit vähenevät ja keho toimii normaalisti. Magnesiumilla on myös aineenvaihduntaan tärkeitä vaikutuksia. Itse huomaan suuren eron magnesiumsitraatin ja -oksidin välillä. Jälkimmäinen saa nimittäin vessanpytyn laulamaan, sitraatti puolestaan osuu paremmin lihaksistoon ja imeytyy paremmin. Kokeile toki itse, mutta suosittelen vahvasti magnesiumia muodossa joka päätty -aatti. Vedän magnesiumini yleensä illalla.

SINKKI

Sinkin vaikutukset ihoon ja hiuksiin ovat jo tunnettuja, mutta sen vaikutukset hormonitasapainoon usein sivuutetaan. Miehillä sinkki on yksi tärkeimmistä testosteroniarvoja tasapainottavista tekijöistä. Sinkki ei varastoidu elimistöön, joten sitä pitää muistaa popsia! Itse teen näin joka ilta. Lihas tarvitsee testosteronia kasvaakseen, joten varmistan tämän heittämällä pillerin nassuuni juuri ennen unia, joka on ihmisen parasta palautumisaikaa. Sinkin puute voi aiheuttaa myös masennusta ja sen teho flunssan hoidossa on yleisesti tunnettu.

HERA- JUST IN CASE

Kaapistani löytyy toki myös heraproteiinia. Tätä kuitenkin tarvitsen harvemmin ja se toimiikin lähinnä hätävarana. Kun kaiken proteiinin pystyy saamaan myös ruuasta, jauheita harvemmin tarvitaan. Joskus kun on mahdotonta pysähtyä syömään joka 3-4. tunti, herajauhepullo kassissa on ihan kätevä. Tai jos tulee myöhään väsyneenä kotiin eikä jaksa alkaa paistella munakasta iltapalaksi, hera auttaa. Kaseiiniproteiini imeytyy hitaammin kuin hera, ja sitä suositellaankin yleensä yöksi. Saman efektin saa mm. raejuustosta.

That’s all. Ei miljoonaa rasvanpolttopurnukkaa, hämäriä pillereitä tai jauheita. En ole varmasti edes aina tiennyt mitä olen nieleskellyt. Lisäravinneviidakko on niin valtava, että perusjamppa takuulla eksyy sinne ilman karttaa, joskus senkin kanssa. Itse koen, että ellet valmistaudu fitness-kisoihin, hyvä ja monipuolinen ruokavalio näiden muutamien lisien kanssa toimii vallan mainiosti. Niin kauan kun tuloksia tulee ja jaksat treenata, olet varmasti oikealla tiellä.

Mitä sinun kaapeistasi löytyy? 😉

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *