Tavoitteellinen treeni

Ihmisillä on erilaisia syitä treenata. Jotkut asettavat itselleen tavoitteita, toiset harrastavat urheilua vain sanoakseen käyneensä salilla koska se on niin pop. Joillekin päämäärä voi olla ottaa hyviä peppuselfieitä uusissa trikoissa, you name it. Ilman päämääriä salilla tai lenkkipoluilla heiluminen on toki täysin ok, mutta jos tuloksia odottaa, on hyvä tehdä itselleen jonkinlainen game plan. Tässä omat top 3-kikat moisten luomiseen.

1) Keksi itsellesi päämäärä

Mieti mikä sinua motivoisi liikkumiseen? Haluatko pudottaa painoa? Haluatko treenata vaikkapa maratonille? Haluatko vain näyttää paremmalta tai haluatko kohottaa yleisesti kuntoa ja jaksamista? Mikä tahansa syysi onkin, on tärkeää tiedostaa minne on menossa. Jos et keksi mitään päämäärää, voi liikunta täysin olla sinulle myös ajanvietettä tai tapa rentoutua. Tämäkin on jo päämärä sinällään. Sinun kannattaa myös asettaa itsellesi aikarajoja. Muista kuitenkin ettei Roomaakaan rakennettu vuodessa, joten älä tee liian lyhyitä aikatavoitteita. Jos olet viime aikoina viettänyt aikaa sipsipussin kanssa sohvan nurkassa, ei kannata asettaa tavoitteekseen triathlonia kuukauden päähän. Ainakaan jos haluat selvitä hengissä maaliin. Sekä laihduttaminen kuin lihaksen kasvatuskin vievät aikaa, tarvitset siis pitkäpinnaisuutta ja päämäärätietoisuutta. Rasvaa kannattaa polttaa n. 0,5 kiloa viikossa ja lihaksen kasvutahdille on fysiologisia esteitä, joten itselläni on toiminut hyvin asetetut tavoitteet noin 9-12 kuukauden päähän. Tuloksia näkyy tietenkin jo ennen!

Päämäärän kannattaa olla myös helposti mitattava. Jos haluat olla kiinteämpi, isompi tai erilainen, on hyvä määritellä miten paljon ja miten se mitataan. Vaaka itsessään ei ainoana mittarina ole hyvä, sillä ihmisten kehonkoostumus vaihtelee. Mittanauha tai valokuvat matkan ajalta ovat parempia vaihtoehtoja. Kannattaa määritellä myös jotakin mitattavia määreitä, esim kiloja tai senttejä. Jos haluat painaa vuoden päästä 10 kiloa vähemmän, matkaasi on helpompi seurata ja tavoitteesi on selkeämpi kuin ”haluan vain olla hoikempi”. Lihasmassaa kasvattaessa kannattanee turvautua kehonkoostumusmittauksiin. Itselläni on tavoitteena esimerkiksi lisätä lihasmassaa 3-4 kiloa vuoden aikana, erityisesti ylävartaloon. Huomaathan että tavoitteesi pitää olla saavuttettavissa. Ihmisen ruumiinrakenne vaikuttaa jo itsessään, tuskin pystyt siis valikoimaan netistä kuvaa ihmisestä, jonka kaltaiseksi haluat tulla. Inspiraatioksi kuvia on kuitenkin hyvä käyttää. Älä siis himoitse kuuta taivaalta.

Jos tavoitteesi on vain voida paremmin, mieti silti miten sitä voisi mitata. Testaa jaksatko juosta tietyn matkan nopeammin, hengästytkö vähemmän arjessa, paranevatko terveysvaikutukset jne. Kun liikunnalla on jokin selkeä syy, siitä motivoituu yleensä paremmin.

2) Kehitä välitavoitteita ja seuraa edistymistäsi

Vuosi saattaa kuulostaa pitkältä ajalta, siksi kannattaakin pilkkoa tavoitteitaan pienempiin osiin. Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa 20 kiloa vuodessa, jaa se aluksi per kuukausi. Näin ollen projektiasi on helpompi seurata, eivätkä tavoitteet tunnu ylivoimaisilta. Jos tavoitteesi on kaventaa vyötäröä 10 sentillä, mittaa se kuukauden välein, jotta näet missä mennään. Välitavoitteiden seuranta on hyväksi siinä mielessä, että pystyt helposti näkemään oletko menossa oikeaan suuntaan. Jos et ole, ei ole vielä myöhäistä korjata asioita. Jos paino pysyy samana tai jopa nousee, teet takuulla jotain väärin. Ravinnon osuus erityisesti rasvan poltossa on äärettömän tärkeää, joten siihen on helppo tehdä muutoksia, jotta vuoden päästä siintävä tavoitteesi on saavutettavissa. Jos haluat juosta maratonin ensi kesänä, haasta itseäsi joka kuukausi juoksemaan pidempään tai nopeammin, jolloin huomaat edistyväsi. Seuraa kehonkoostumustasi kuvista, kuukaudessakin siinä pitäisi jo alkaa näkyä muutoksia, jos olet tehnyt asioita oikein. Välitavoitteiden saavuttaminen myös yleensä lisää motivaatiota! 🙂

3) Go for it!

On täysin turhaa tehdä tavoitteita, jos ei ole valmis näkemään vaivaa niiden saavuttamiseksi. Monet haluavat laihtua ja näyttää paremmilta, mutta vain harvat alkavat tehdä työtä moisen eteen. Kehon muokkaus vaatii nimittäin vaivaa. Harvat meistä voivat rellestää yöt läpeensä ja syödä mitä tahansa ja silti näyttää hyviltä, sori. Tunnen myös useita ”aloitan maanantaina”-tyyppejä, mutta minulle on jäänyt epäselväksi mitä maanantaita he tarkoittavat. Tuskin voit juosta maratoniakaan ellet harjoittele lajinomaisesti nimenomaan juoksua. Lenkkipolulle pitää siis löytyä aikaa. Usein tavoitteellinen treenaus lohkaisee palan elämästäsi, ole siis siihen varautunut. Ystäväpiiri voi vaihtua, parisuhde kärsiä, aikaa ei löydy enää jokaviikkoisiin ryyppyreissuihin tai krapulapitsoille. Toisaalta se voi tuoda elämääsi paljon hyvää: hyvinvointia, onnellisuutta, elämän hallintaa.

Itse olen huomanut olevani onnellisempi kun voin hallita kehoani. Kun saan syödä punnitsemani ruuat ja käydä tietyn määrän treenaamassa, muutkin elämän osa-alueet tuntuvat hallittavilta. Kaikki meistä reagoivat elämänmuutokseen eri tavoin ja yksilölliset erot ovat täysin sallittuja. Jos nautit nykyisestä elämäntyylistäsi, miksi sitä pitäisi vaihtaa?

Mieti siis oletko tyytyväinen oloosi tai kehoosi. Jos et ole, tee suunnitelma ja seuraa sen edistymistä. Haaveilu on sallittua mutta onnistujan tekee se, miten niitä kohden etenee 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *