Kroppa kuntoon nettivalmennuksella?

On se aika vuodesta kun salit täyttyvät jälleen ihmisistä, joille lupaus terveellisemmästä elämästä on jouluähkyissä tehty ja on aika aloittaa työt. Tämähän on varsin hienoa ja ihailtavaa, mutta harvojen elämäntaparemontti jatkuu yhtä innokkaana enää helmikuussa. Lisäksi ympäri vuoden salilla käyvien hermo kiristyy kun joka paikka on täynnä väkeä ja laitteisiin saa jonottaa. Lieneekö tämä yksi syy, miksi personal training on viime vuosina siirtynyt huomattavan paljon nettiin. Tänäkin vuonna mainoksia verkkovalmennuksista tunkee läpi joka paikasta ja jokaiselle löytyy jotakin. Itse olen osallistunut myös muutamaan erilaiseen verkkovalmennukseen ja tässä omakohtaisia vinkkejä siihen, minkälaisiin valmennuksiin kannattaa lähteä mukaan ja kenelle ne sopivat.

Varmista että valmennus sopii juuri sinulle.

Jotkut valmennukset tähtäävät puhtaaseen painonpudotukseen, toiset ruokavalion muutoksiin, jotkut lihaskasvuun. Tutustu siis valmennuksen sisältöön varmistuaksesi että valmennuksesta tulevat hyödyt kohtaavat juuri sinun tavoitteesi kanssa. Usein naisille ja miehille erikseen suunnatut valmennukset toimivat paremmin, sillä heidän tavoitteensa on usein erilaiset. Jotkut valmennukset voivat toimia täsmävalmennuksina (kuten vaikka keskivartalotreeni), jotkut kokonaisvaltaisemmin. Sinun täytyy miettiä myös miten suureen panostukseen olet valmis.

Varmista että valmennus on tasollesi sopiva.

Mikään ei ole epämotivoivampaa kun huomata heti aluksi, ettet esimerkiksi kykene suorittamaan valmennuksessa olevia harjoitteita. Siksi hyvässä valmennuksessa onkin huomioitu asiakkaan lähtötaso tai tarjottu helpotettuja liikkeitä niille, joiden taso ei vielä ole huippulaatua. Jotkut valmennukset lähtevät ajatuksesta, että asiakas on jo kokenut salilla kävijä, joten ensi kertaa salin ovesta sisään asteleva alokas voi pahimmillaan jopa loukata itsensä liikkeissä.

Varmista yksilöllisen ohjauksen mahdollisuus.

Meidän kaikkien kehot toimivat eri tavalla ja lähtötilanteemme on usein hyvin erilainen. Joku valmennus voi sopia jollekulle, mutta joku toinen ei taas sitä tuntumaan missään. Hyvässä valmennuksessa pitäisi aina olla jonkinlaisen henkilökohtaisen ohjauksen mahdollisuus, jotta ongelmatilanteista päästäisiin eteenpäin. Jotkut tarjoavat lisämaksusta esimerkiksi henkilökohtaisia tapaamisia ja useisiin valmennuksiin kuuluu ainakin jonkinlainen ilmainen kysy valmentajalta-mahdollisuus, jolloin saa apua juuri omiin haasteisiinsa. Tämä yksilön huomioiminen on yksi hyvän valmennuksen kantavista voimista.

Varmista että valmennus sopii elämäntilanteeseesi.

Sanomattakin lienee selvää, ettei valmennuksesta ole mitään iloa, jos sitä ei pysty noudattamaan. Kuten mikä tahansa elämäntapa- tai kehonmuokkaus, myös verkkovalmennusten ohjeita pitää noudattaa tuloksia saadakseen. Jos siis tiedät jo valmiiksi olevasi superkiireinen koko alkuvuoden, onko valmennukseen mukaan lähtö juuri nyt paras ajankohta sinulle? Mikäli valmennus vaatii suurta muokkausta ruokavalioosi, oletko todella valmis luopumaan kaikista herkuista ja kuljettamaan eväsrasioitasi pitkin kyliä? Aina voi toki lähteä mukaan valmennukseen ja tehdä suoritteet noin 50-prosenttisesti mutta lähtökohtaisestihan se on rahan heittämistä hukkaan.

Varmista että saat tukea valmennukseen lähipiiriltäsi.

Joillakin valmennuksilla on omat facebook ym. ryhmänsä, josta saat hyvää vertaistukea. Näitä kannattaa todella käyttää! Yhtä lailla tarvitset tukea myös lähiympäristöstäsi. Jos kotona puolisosi naureskelee tai töissä sinua mulkoillaan huvittuneena kun kieltäydyt perjantaipullosta, on vaikea pysyä raiteilla. Kun kaverit tarjoavat keksejä ja kaakaota, ei ole helppo sanoa että ”sori, kun mulla on tämä valmennus”. Valmennukseen lähdön pitäisi olla ylpeyden aihe myös läheisillesi ja ehkä omalla esimerkilläsi voit kannustaa myös muita! Varmista siis että ihmiset lähelläsi arvostavat yritystäsi.

Varmista että itsekurisi riittää.

Kaikille meistä verkkovalmennukset eivät ole oikea tie. Jotkut tarvitsevat fyysisen ihmisen viereen käskyttämään, ohjaamaan tai neuvomaan heikoilla hetkillä. Se on ihan ok ja ymmärrettävää, sillä meillä kaikilla on omat hetkemme, jolloin sipsipussi ja kotisohva tuntuu vastustamattomalta. Nettiselain on helppo sulkea pariksi päiväksi, sen sijaan huominen tapaaminen personal trainerisi kanssa saa varmasti ajattelemaan kaksi kertaa ennenkuin herkkupussin avaat. Onneksi valmennusta on edelleen siis saatavilla sillä vanhanaikaisella, hyvällä tavalla 🙂

Olkoon vuosi 2018 sinulle inspiroiva ja tuloksia tuottava! Kiitos kun ja jos olet seuraillut blogia, ensi vuonna jatketaan! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *