Dieetti, joka ratkaisee kaikki ongelmasi?

Kuuntelen muutaman naisen kahvilakeskustelua viereisestä pöydästä:

”Kyllä taas pitäisi muutama kesäkilo saada pois. Mistä niitä oikein tulee?”

”Mä olen ajatellut aloittaa kaalikeittodieetin. Viimeks sain sillä viikossa neljä kiloa pois”

”Joo, mulla se rahka ja ananas toimii parhaiten”

Yksi nainen on selkeästi hiljaisempi. Lopuksi hän tokaisee vain:

”Kyllä minusta on parempi elää niin, ettei tarvitse koko ajan miettiä dieettiä”.

Hän on täysin oikeassa.

HELP?!

Mitäpä sanoisin että älä vain aloita mitään dieettiä? Pitäisitkö minua ihan pimeänä tyyppinä? Niin monet ovat laihtuneet kautta aikojen ties millä poppakonsteilla, hikoillen ja nälästä kärsien. Jos tv-shoppiin on uskominen, laihtua voi myös levittämällä vatsan aluelle geeliä ja tunkea itsensä jonkinnäköiseen sukkaan. Sitten voi istua sohvalla ja kas, rasva lähtee itsestään. Hölynpöppöä! Ihminen voi poistaa muutaman kilon nestettä kyseisellä tavalla, mutta rasvaa kehosta ei kyllä lähde. Laitapa käsi sydämelle ja mieti, montako hurjalla dieetillä ollutta ihmistä tunnet, jotka ovat onnistuneet pudottamaan painoa, mutta onnistuneet säilyttämään saavuttamansa tulokset?

Järkevä rasvanpudotustahti on noin 0,5-1 kiloa viikossa. Järkevällä tarkoitan että jos haluat oikeasti eroon pelkästä rasvasta. Itseään nälässä pitämällä kyllä laihtuu, mutta suurin osa lähtevästä painosta on lihasta. Se ei ole tietenkään toivottavaa kummallekaan sukupuolelle. Laihduttaessa tärkeintä onkin muistaa syödä. Kun syö 4-5 pientä ateriaa päivässä, nälkä ei pääse yllättämään ja silloin haksahtaa harvemmin äkkiherkkuihin, jotka yleensä sisältävät liikaa kaloreita. Laihduttaminen on pitkä prosessi ja siinä tarvitaan kanttia, siksi kannattaakin muuttaa ajatteluaan. Unohda kokonaan dieetit ja hanki itsellesi uudet paremmat elämäntavat.

Ihminen ei pysty olemaan dieetillä koko elämäänsä. Siinä kärsii kehon lisäksi jo mielenterveyskin. Siksi painonhallinta on paljon tärkeämpää kuin jatkuva laihtuminen. Kun kokonaisuus on hallussa, paino putoaa järkevällä tavalla ja mikä kaikesta tärkeimpää- painonpudotus on pysyvää! Yleissääntönä lieneekin että mitä nopeammin painoa pudotat, sitä nopeammin se tuppaa tulemaan takaisin. Seuraa painoa pudottaessasi viikon keskiarvoja keskenään ja pidä tosiaan mielessä, että jos painosi putoaa reilusti yli kilon tahtia, kannattaa ehkä syödä jo vähän enemmän.

Jos rehellisiä ollaan, olen itsekin ollut dieetillä. Ja monellakin. Viimeksi olen pudottanut painoani 10 kiloa, mikä on tietenkin saavutuksena ihan kiitettävä. Söin miinuskaloreilla ja harrastin paljon aerobista, salillakin tein paljon kahvakuulajumppaa ja hinkkasin vatsalihasliikkeitä tappiin asti. Dieetin jälkeinen kehonkoostumusmittaus oli kuitenkin karu: pudottamistani kiloista 7 oli läskiä mutta peräti 3 kiloa oli lähtenyt lihasmassasta. Siitä lihasmassasta, jota olin vuosikausia kerännyt! Nyt se oli sulanut pois parissa hassussa kuukaudessa. Lopputuloksena olin siis 10 kiloa kevyempi mutta entistä tyytymättömämpi omaan kehooni.

Tästä viisastuneena kannustankin kaikkia välttämään lehtien ja tv:n mainostamia ihmedieettejä, joilla luvataan ihmeitä. Ihmeitä voi tapahtua, mutta se, mitä dieetin jälkeen tapahtuu on paljon tärkeämpää kuin itse dieetti. Jos peruselämäntapasi ovat kunnossa ja 80 prosenttia ruokailusta sujuu täydellisesti, pystyt nauttimaan myös elämän herkuista pelkäämättä koko ajan vaa’an lukemaa.

Samaa mieltä, eri mieltä? Kerrohan 🙂

Iloa pimeneviin iltoihin! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *